Een beetje kok zal nooit het woord toetje gebruiken, maar altijd spreken over een dessert. 'Toetjes zijn van Mona,' zei een kok eens. Ik begreep helemaal wat hij bedoelde. Eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik een goed dessert enorm kan waarderen, maar een gewoon toetje op zijn tijd ook lekker vind.
Toetje of dessert?
Vandaag krijg je het recept van een snelle wintertoet dat ook best kan dienen als kerstdessert. Je kunt het in zijn geheel maken van kant-en-klaarproducten uit de supermarkt, maar sommige onderdelen zoals de speculaascake en stoofpeertjes geven veel meer smaak aan het gerecht als dit uit eigen keuken komt.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Dit heb je nodig
voor 4 toetjes (of meer of minder)
2-4 plakken speculaascake of kaneelcake uit de winkel of zelfgemaakt
8 x een kwart stoofpeer uit de winkel of zelfgemaakt
klein bakje (250 gram) mascarpone
2 zakjes vanillesuiker
(kant en klaar) gezoete slagroom
2 eetlepels melk (of 2 eetlepels alcohol)
2 speculaasjes
4 whiskytumblers of waterglazen
Daar gaan we
* Koop kant-en-klare stoofpeertjes of maak de stoofpeertjes van Gieser Wildeman stoofperen uit dit recept.
* Doe de mascarpone in een kom. Doe er de vanillesuiker bij en 2 volle eetlepels slagroom. Roer het geheel los. Doe er 2 eetlepels melk bij. Ben je een alcoholliefhebber, vervang dan de melk door bijvoorbeeld gin of jenever. Roer tot het goed soepel is als een dikke crème.
* Snij 2-4 plakken cake af van je gekochte cake of bak bijvoorbeeld de kaneelcake uit dit recept. Zet het glas ondersteboven op de cakeplak en druk er rondjes uit.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
* Druk een cakerondje op de bodem van ieder glas.
* Leg daarop 2 kwarten stoofpeer.
* Schep in ieder glas een flinke eetlepel mascarpone op de stoofpeertjes.
* Verkruimel 1 speculaasje heel fijn en breek het andere speculaasje in 4 stukken.
* Verdeel de speculaaskruimels over de glazen.
* Schep een eetlepel slagroom over de speculaaskruimels.
* garneer met een speculaasstukje.
Laten we het hierbij of nemen we nog een glaasje?